امروزه اکثر کسب و کارها در قالب شرکت های تجاری فعالیت دارند و از این میان، شرکت سهامی خاص به دلیل محدودیت مسئولیت مدیران و سهامداران در قبال اشخاص ثالث و قانون شفاف و کارامد حاکم بر آن از استقبال بیشتری برخوردار است.
الزامات متعدد مدیران شرکت سهامی خاص در قبال سهامداران، بازرسان، اشخاص ثالث طرف معامله شرکت، اداره ثبت شرکت ها، ادارات دارایی و اتحادیه اصناف حوزه فعالیت خود و سایر دستگاه ها، به وضوح نشانگر اهمیت کسب مشورت مستمر از یک مشاور حقوقی مجرب و متخصص در حوزه شرکت های تجاری است.
در واقع یک شرکت موفق شرکتی است که با مشاوره اقتصادی صحیح راه مناسب سرمایه گذاری را برگزیند، با استفاده از تجربه و مهارت کارشناسان مالی و حسابداری صورت های مالی خود را تنظیم کند و با بهره گیری از یک وکیل و مشاور حقوقی حرفه ای ریسک حقوقی ناشی از فعالیت های خود را به صفر نزدیک کند.
در این نوشتار سعی داریم نقش یک مشاور حقوقی خبره از ثبت شرکت و علامت تجاری آن تا امور جاری و اداری شامل عقد قرارداد با اشخاص ثالث، تنظیم اظهارنامه مالیاتی، چگونگی اخذ تسهیلات از بانک ها و موسسات اعتباری، نحوه تشکیل جلسات هیئت مدیره و مجامع عمومی و تنظیم صورت جلسات آن و سایر مطالب لازم به فراخور بحث را مطرح نموده و شما را با اهم وظایف یک مشاور حقوقی شرکت سهامی خاص آشنا کنیم.
ما در این مشاوره سعی بر آن داریم تا تمام آنچه که در رابطه با مشاوره حقوقی ثبت شرکت سهامی خاص حائز اهمیت است را ارائه دهیم.
ثبت شرکت
اولین قدم برای شروع فعالیت حرفه ای کسب و کار، ثبت شرکت است. شرکت ها انواع مختلفی دارند؛ مسئولیت محدود، سهامی عام و خاص، تعاونی، تضامنی، نسبی، مختلط.
برای شروع یک فعالیت اقتصادی نوپا، شرکت با مسئولیت محدود یا سهامی خاص مناسب تر است.
اما باید دانست که احکام قانونی حاکم بر شرکت سهامی خاص، از بلوغ و پختگی بیشتری نسبت به شرکت با مسئولیت محدود برخوردار است و به همین سبب اگر در ابتدای کار هستید شاید شرکت اخیر برای شما مناسب تر باشد؛ اما باید دانست بسیاری از کسب و کارهای نوپا که با تاسیس و ثبت یک شرکت با مسئولیت محدود اقدام کرده اند، در ادامه کار و برای توسعه فعالیت خود و به خصوص ورود در بازارهای مالی همچون بورس و فرابورس دچار اشکال شده اند.
زیرا طبق قانون صرفا شرکت های سهامی حق ورود در این بازارها را دارند. تبدیل شرکت با مسئولیت محدود به شرکت سهامی نیز تا این لحظه عملا در رویه اداره ثبت شرکت ها پذیرفته نمیشود.
پس بهتر است از ابتدای کار و با کسب مشورت از یک مشاور حقوقی امور شرکت ها، بهترین قالب شرکت را برای شروع فعالیت خود انتخاب کرده تا ریسک حقوقی-اقتصادی شما به نحو چشمگیری پایین بیاید.
ثبت برند
ثبت علامت تجاری (برند) از اهمیت بالایی برخوردار است. برند شما باید علاوه بر زیبایی ظاهر، جدید، غیر گمراه کننده و مرتبط با محصول شرکت و متمایز کننده از سایر محصولات مشابه در بازار باشد. در بسیاری از موارد صاحبان مشاغل ترجیح میدهند نام تجاری خود را به عنوان برند نیز ثبت کنند. این اقدام مانع قانونی نداشته و به شرط رعایت شرایط پیش گفته قابل ثبت است. برای ثبت برند خود باید با مراجعه به اداره ثبت علائم تجاری، درخواست خود را تقدیم کنید.
پس از ارائه مدارک لازم و پرداخت هزینه های قانونی، درخواست شما بررسی شده و در صورت کامل بودن مدارک و وجود شرایط لازم، برند شما ثبت و در روزنامه رسمی منتشر میشود.
مدت اعتبار ثبت برند ده ساله است که بدون محدودیت زمانی، قابل تمدید است.
به دلیل فنی و تخصصی بودن امور مربوط به ثبت علامت تجاری، توصیه میشود حتما با یک مشاور حقوقی خبره در این باره مشورت کنید.
امور جاری شرکت سهامی خاص
تشکیل مجامع
تشکیل مجامع عمومی صاحبان سهام (عادی و فوق العاده) از امور بسیار مهم و تشریفاتی شرکت است، به نحوی که با عدم رعایت شرایط و تشریفات لازم قانونی، تمام مصوبات مجمع در معرض ابطال قرار میگیرند.
برای مثال، دعوت از سهامداران حتما باید از طریق روزنامه تعیین شده صورت گیرد، حدنصاب تشکیل و تصمیم گیری ها رعایت شود، قبل از تشکیل مجمع سالانه صورت های مالی در اختیار سهامداران قرار گیرد، قبل از تصویب صورت های مالی گزارش بازرسان قانونی شرکت قرائت شود و……..
تمام این امور نشان دهنده حساسیت موضوع و لزوم ارائه طریق توسط یک مشاور حقوقی حرفه ای است. هزینه یک مشاوره به مراتب کمتر از هزینه های احتمالی بعدی است.
انواع مجامع عمومی
در شرکت سهامی خاص دو مجمع عادی و فوق العاده وجود دارد. مجمع عمومی عادی باید در پایان هرسال مالی شرکت تشکیل شود. از نظر مالی این مجمع برای بررسی وضعیت مالی شرکت و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان در سال گذشته تشکیل میشود. از نظر مدیریت و نظارت شرکت نیز در واقع سهامداران باید برای انتخاب اعضای هیئت مدیره و بازرسان شرکت اقدام کنند، تصمیمی که میتواند ابقا مسئولیت مدیران و بازرسان سابق یا انتخاب اشخاص جدید است.
به طور خلاصه تصمیم گیری درباره تمام موضوعات شرکت میتواند دستور مجمع عمومی عادی قرار گیرد به جز آنچه در صلاحیت انحصاری مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام میباشد.
یکی از نکات مهمی که باید به آن اشاره شود و در بسیاری از موارد موجب دعاوی زیادی در دادگستری میشود آن است که محدود کردن اختیار مدیران در قبال اشخاص ثالث فاقد اعتبار قانونی است؛ به این معنی که اگر مجمع، امضا اسناد تعهد آور شرکت توسط مدیران را صرفا تا سقف مبلغ مشخصی اجازه دهد اما هیئت مدیره اقدام به امضا قرارداد یا چک با رقم بالاتری کند، اقدام فوق از نظر اشخاص ثالث (طرف های معامله شرکت) کاملا صحیح است و شرکت را متعهد میکند.
مجمع عمومی فوق العاده نیز در مواردی تشکیل میشود که نیاز به اصلاح اساسنامه یا افزایش سرمایه شرکت باشد.
رایج ترین موارد دستور جلسات مجمع فوق العاده شامل تغییر تعداد سهام و سرمایه شرکت، تغییر تعداد مدیران و بازرسان، اصلاح موضوع فعالیت شرکت و جا به جایی مرکز اصلی شرکت است.
هیئت مدیره
رکن اجرایی که به واقع تاثیرگذارترین رکن شرکت محسوب میشود، هیئت مدیره است. هیئت مدیره را سهامداران در مجمع انتخاب میکنند و مدت فعالیت شان حداکثر دو سال است. مدیران یک شرکت موفق و کارآمد با برگزاری جلسات متعدد و رایزنی مستمر و فعال با طرف های تجاری، در پی حداکثر نمودن سود شرکت هستند.
در واقع سودآوری شرکت، ارتباط مستقیم به روحیه، تجربه، صلاحیت و سلامت مالی مدیران آن مجموعه دارد.
فاصله زمانی بین جلسات هیئت مدیره در اساسنامه مشخص میشود؛ اما در هرصورت نمیتواند بیش از یک ماه باشد.
هیئت مدیره با حضور اکثر اعضا رسمیت پیدا میکند. نحوه تصمیم گیری نیز مطابق رای اکثریت حاضران در جلسه است.
مصوبات هیئت مدیره شرکت سهامی خاص باید صورت جلسه شود. بسیار پیش می آید که به دلیل عدم رعایت شرایط شکلی و تشریفاتی تنظیم صورتجلسه، دادگاه حکم ابطال آنان را صادر میکند.
یک مشاور حرفه ای شرکت میداند که امور اجرایی و روزمره شرکت باید به چه نحوی باشد تا درنهایت ریسک تضییع حقوق سهامداران به پایین ترین حد ممکن برسد.
عقد قرارداد با طرف های تجاری
عمده فعالیت تجاری شرکت ها از طریق انعقاد قرارداد خرید و فروش، اجاره، خرید خدمت، پیمانکاری، حمل و نقل، بیمه، حق العمل کاری و….. صورت میپذیرد.
تنظیم قراردادها و مشخص نمودن وضعیت طرفین هنگام نقض عهد توسط طرف دیگر، یکی از فنی ترین اقدامات حقوقی میباشد که باید از طریق یک وکیل یا مشاور حقوقی خبره و باتجربه صورت گیرد.
در واقع قراردادی که میتواند در صورت تنظیم درست و اصولی بیشترین منافع را برای شرکت به بار آورد، با صرفا یک اشتباه در یکی از بندهای آن میتواند به کلی وضعیت را دگرگون سازد.
مثلا هنگام قرارداد بستن با شخص حقوقی باید از وجودیت آن اطمینان حاصل کرد یا حدود اختیارات مدیرعامل آن با ملاحظه روزنامه رسمی بررسی شود.
در هنگام نقض عهد نیز پیش بینی شود که متخلف مبلغ قراردادی مشخصی تحت عنوان وجه التزام بپردازد تا از کارشناسی ها زمان بر و پراشکال دادگاه پرهیز گردد.
*آنچه گفته شد صرفا بخشی از واقعیت فعالیت شرکت ها و نیاز آنان به مشاوره حقوقی میباشد. اشخاصی که مدت زیادی است در قالب شرکت فعالیت میکنند میدانند که مشاوره حقوقی تا چه اندازه ریسک فعالیت آنان را کاهش میدهد.
پیشنهاد میگردد تا حدامکان بدون وکیل خود پای قرارداد نرفته، بدون مشورت با وکیل اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم نکنید، ثبت شرکت خود را به وکیل متخصص بسپارید و هزینه کردن برای خدمت حقوقی را به هیچ وجه به عنوان یک امر غیرضروری تلقی نکنید.
از شما دعوت میشود این مطالب را نیز مطالعه نمایید:
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.