مشاورهی طلاق یک امری واجب میباشد چرا که باعث جلوگیری از آسیبهای احتمالی به زوجین با کمک به اتخاذ تصمیمی درست میشود.این به این معناست که زوجین با اخذ مشاوره از مشاور حقوقی طلاق میتوانند تصمیمی درست در خصوص طلاق و یا راههای مناسب جهت اخذ طلاق بهرهمند شوند تا در این حین آسیبی از جمله مادی، معنوی و.. نبینند.
ما در این مشاوره سعی بر آن داریم تا تمام آنچه که در رابطه با مشاوره حقوقی خانواده حائز اهمیت است را ارائه دهیم.
طلاق
طلاق امری است که با اتخاذ آن زوجین که مایل به ادامهی زندگی نیستند از یکدیگر جدا میشوند. طلاق دو نوع میباشد، نوع اول رجعی و نوع دوم بائن.
طلاق رجعی طلاقی است که در آن مرد میتواند به زن رجوع کند اما در طلاق بائن برخلاف طلاق رجعی مرد حق رجوع به زن را ندارد.
طلاق از جانب زوج
طلاق میتواند به صورت توافقی از جانب زوج و یا زوجه باشد. طلاق توافقی به این صورت میباشد که زوجین در تمامی مسائل با یکدیگر به توافق میرسند و سپس طلاق میگیرند.
اما این مسئله در خصوص زوج یا مرد حائز اهمیت است که مرد هر زمان که بخواهد این اختیار را دارد که زوجه را طلاق بدهد، لکن زوجه باید دلیلی برای طلاق خود داشته باشد و یا اینکه در شروط ضمن عقد حق طلاق را اخذ کرده باشد.
این به این معناست که با اخذ وکالت در طلاق از مرد میتواند اقدام به طلاق کند و درخواست طلاق بدهد.
حال در خصوص طلاق از جانب مرد باید این نکته را یاد آور شد که مرد در صورتی میتواند زن خود را طلاق بدهد که تمامی حق و حقوق زن را به وی بازگرداند.
این حق و حقوق شامل
• نفقه
• اجرتالمثل و.. میباشد.
لکن در صورتی که مرد بتواند عدم تمکین زن را در دادگاه به اثبات برساند و یا به دادگاه ثابت کند زن خانهی مشترکشان را ترک کرده است نفقه و اجرتالمثل از وی سلب میشود و تنها مهریه به او تعلق میگیرد.
مراحل و مشاوره حقوقی طلاق از جانب زوج
در وهلهی اول ثبت نام زوجین باید در سامانه تصمیم سازمان بهزیستی الزامیست. پس از ثبت نام در سامانه میبایست زمان و مکان مشاوره را تعیین نمایند.
با رفتن به مراکز غربالگری و اخذ گواهی مورد نیاز خود و ارجاع دادخواست طلاق به دادگاه، برای طلاق اقدام فرمایند. زوجین( زن و شوهر ) پس از گرفتن وقت میتوانند با مراجعه به مشاور حقوقی طلاق و اخذ مشاوره از مشاوران حقوقی در خصوص طلاق بهترین تصمیمات را اتخاذ کنند.
زیرا مشاوران با دانستن اطلاعاتی از زندگی مشترک و ارائهی مشاوره در این زمینه میتوانند به زوج و زوجه کمک کنند تا درک درستی از اختلافات و مشکلات خود بیابیند و همچنین فشار روحی ناشی از طلاق را کاهش میدهد و باعث میشود تا تصمیمگیری به صورت آگاهانه اخذ شود.
اهمیت و مزایای مشاوره حقوقی طلاق
از آنجایی که آمار طلاق روز به روز در حال افزایش میباشد، میبایست ریشهی آن را در دلایل مختلف جست و جو کرد. این دلایل اعم از اختلافات فرهنگی، فکری، مادی، معنوی، خیانت و یا عدم تفاهم در هر زمینهای میباشد.
برای مثال میتوان به روابط جنسی زوجین توجه داشت که ممکن است دلیلی بر طلاق زن و مرد از یک دیگر باشد.
اما حال تصور کنید این طلاق از جانب زوج است و زوج قصد طلاق گرفتن از زوجه را دارد لکن قبل از شروع مراحل طلاق با زوجه به مشاور حقوقی طلاق مراجعه میکند و با در میان گذاشتن اطلاعاتی در اختیار مشاور از وی میخواهد که به آنها کمک کند تا تصمیمی درست را اتخاذ کنند.
مشاوره حقوقی طلاق در وهلهی اول سعی میکند تا تمامی جوانب را در نظر گرفته و سپس در صورت حل مشکل و دامن زدن به اختلاف به رفع آن بپردازد این کار باعث میشود تا آمار طلاق کاهش یابد و زندگی به اشتباه از هم نپاشد.
اما در صورتی که مسئله قابل رفع و رجوع نبود، با ارائهی مشاورههای دیگر سعی میکند تا ضربههای روحی ناشی از طلاق را تا حد ممکن کاهش دهد و همچنین پیامدهای منفی آن را نیز به حد ممکن برساند و همچنین آنها را در صورت توافقی بودن طلاقشان، با مراحل طلاق آشنا میکند.
یکی از اهمیتهای دیگر وجود مشاور این است که از اتلاف وقت و ضرر مالی جلوگیری میکند و همچنین از ضایع شدن حق طرفین جلوگیری میکند.
دادخواست طلاق از جانب زوج
در این مقاله گفتیم که مرد هر زمان که میخواهد میتواند درخواست طلاق بدهد و از زن جدا شود. اگر طلاق از سوی زوج یا مرد باشد در خواست طلاق باید به صورت دادخواست به وسیلهی دفتر خدمات الکترونیک قضایی انجام شود.
همچنین زن حق مخالفت با مرد را ندارد و فقط میتواند با توافق کردن با مرد از طولانی شدن روند دادگاه جلوگیری کند.
همچنین رایی که توسط دادگاه به دلیل دادخواست طلاق از جانب زوج داده میشود گواهی عدم سازش میباشد.
این رای دارای سه ماه اعتبار است و مرد میبایست طی این سه ماه به دفترخانه رسمی طلاق مراجعه کند و طلاق را به ثبت برساند لکن اگر طلاق را طی این سه ماه به ثبت نرساند رای منقضی و فاقد اعتبار میشود.
همچنین دادگاه در صورت درخواست طلاق از طرف مرد مکلف است که به طرفین چه زن و چه مرد ابلاغ بفرستد و با ذکر مهلتی از آنها درخواست کند که داور را معرفی نمایند.
داوری در دعاوی طلاق امری است تشریفاتی و همچنین این را باید در نظر گرفت که نظریهی داوران برای دادگاه حائز اهمیت نیست.
نکتهی مهم در خصوص طلاق از جانب مرد این است که مهریه همچنان باقی است حتی در صورت عدم نزدیکی بین زن و مرد نیز مهریه مستلزم پرداخت است اما به این صورت که مهریه نصف میگردد.
همچنین درخواست طلاق از سوی مرد باید از نوع طلاق رجعی باشد ( رجعی طلاقی است که مرد میتواند طی سه ماه عذه به زوجه رجوع کند ) که در این صورت اگر مرد به زن بازگردد طلاق از بین میرود ( در صورتی که طلاق بائن باشد یعنی زن دوشیزه یا یائسه باشد دیگر طلاق صورت گرفته و رجوعی در کار نیست ).
نکتهی دیگر در خصوص طلاق از جانب زوج این است که اگر زوج شرط مبنی بر تنصیف درج شده در عقدنامهی چاپی را امضا کند جدا از مهریه ملزم به پرداخت نصف اموال موجودی که در زمان زناشویی بدست آورده میباشد.
همچنین در صورت داشتن وکیل تمامی مراحل طلاق توسط وکیل انجام میشود و نیازی به حضور زوج نیست. حال اگر مرد مهریهای را پرداخت نکرده باشد باید به این توجه داشت که مهریه عندالمطالبه است یا عندالاستطاعه، در صورت عند الاستطاعه بودن باید استطاعت مالی زوج از سوی زوجه ثابت شود.
در صورت عند المطالبه بودن نیز پس از قطعی بودن حکم طلاق مرد میبایست دادخواست اعسار از پرداخت دفعی مهریه را طبق مندرجات دادنامه یعنی همان گواهی عدم سازش تقدیم دادگاه کند.
دادگاه نیز پس از شنیدن اظهاراتی که توسط زن و مرد بیان میشود و شهودی که در خصوص اعسار مرد وجود دارد تصمیم خود را میگیرد. همچنین این نکته نیز وجود دارد که رابطهی نامشروع زوجه و تخلافات وی در زمان زناشویی هیچگونه ارتباطی با مهریه ندارد.
حضانت فرزندان و نفقه نیز طبق قانون و همچنین مصلحت فرزند تعیین میشود. همینطور در خصوص اجرتالمثل نیز باید گفت که اگر رایی در خصوص آن صادر نشده باشد، با تعیین کارشناس از سوی دادگاه در زمان رسیدگی به طلاق از جانب مرد، اجرتالمثل زن تعیین میشود و ضمن حکم طلاق مرد موظف به پرداخت آن میشود.
تفاوت طلاق از جانب مرد و زن
یکی بارز ترین تفاوتها در این است که مردها به راحتی میتوانند دادخواست طلاق خود را به دادگاه تقدیم کنند حتی بدون دلیل اما زنها میبایست دلیلی داشته باشند.
اگرچه از آنجایی که مردها گاها ممکن است از روی عصبانیت اقدام به طلاق کنند این پروسه، پروسهای مدت دار است که اینگونه از طلاقهای لحظهای و از روی احساس جلوگیری شود.
همچنین این عصبانیت و اقدام یهویی میتواند منجر به بینظمی و مزاحمت نیز برای دفاتر شود که تشریفات داوری و پروسهی دادگاه از آن جلوگیری کرده است. همچنین به همین دلیل با اجرای صیغهی طلاق مرد مستلزم پرداخت تمامی حق و حقوقهای زن میباشد.
در صورتی که حق و حقوق زن را پرداخت ننماید و بدون گذشت و رضایت زن بخواهد طلاق بگیرد این صیغه جاری نمیشود. همچنین گفتیم که زن نمیتواند بدون دلیل دادخواست طلاق بدهد، این دلایل میتواند عیوب مرد باشد که در این صورت نیز ملزم به اثبات از جانب زن میباشد.
از دلایل قانع کننده در محکمه جهت طلاق میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
• اعتیاد زوج به مواد مخدر و دخانیات و یا اعتیاد وی به مشروبات الکلی
• ترک زندگی و خانه توسط زوج ( شش ماه متوالی) بدون عذر موجه
• ابتلای زوج به بیماری صعبالعلاج
و هرچیزی که به زندگی مشترک و زناشویی خلل ایجاد کند.
دلایل موجه طلاق از جانب مرد
• رفتار نامناسب زن
• عدم تمکین از سوی زن
• محکومیت زن ( حبس و.. )
• عقیم و یا نازا بودن زن
• بیمار بودن زن
• ترک خانه و یا زندگی از جانب زن
( با این که مردان میتوانند بدون دلیل نیز طلاق بگیرند اما داشتن دلیل موجه میتواند بر روی تعلق گرفتن بسیاری از حق و حقوقها تاثیر گذار باشد)
معایب طلاق از جانب زوج
پروسهی طلاق از جانب مرد پنج ماه طول میکشد و اگر مرد وکیلی داشته باشد بدون حضور وی و با پیشبرد کارها توسط وکیل صورت میگیرد. از معایب حائز اهمیت طلاق از جانب مرد پرداخت تمام و کمال مهریه میباشد.
همچنین پرداخت نفقه به صورت کامل تا زمانی که از وی جدا شود و پرداخت نفقه قطع شود. همچنین پرداخت اجرتالمثل نیز هم یکی دیگر از معایب طلاق از جانب زوج میباشد.
در صورتی که زن در خصوص وظایف خود هیچ کوتاهی نکرده باشد و این مسئله ثابت شود مرد موظف است نصف اموال خود را به زن بدهد.
مزایای طلاق از جانب زوج
از مزایای طلاق از جانب مرد طلاق بدون دلیل از زن میباشد، در صورتی که مرد تمکن مالی نداشته باشد نیز توسط دادگاه مهریه به صورت قسطی پرداخت میشود.
البته این موضوع که مرد توانایی پرداخت مهریه را ندارد نیز باید به دادگاه ثابت شود ( اکثرا برای این که مهریه را پرداخت نکنند تمامی دارایی خود را به نام بستگان خود میزنند که این عذر توسط دادگاه پذیرفته و موجه نمیباشد )
مدارک و اسناد جهت درخواست طلاق از جانب زوج در زمان عقد
• شناسنامه
• کارت ملی
• عقد نامه
از آنجایی که عقد نامه دست زوجه میباشد مرد باید با استفاده از شناسنامه و مراجعه به دفتر ازدواج رونوشتی از نکاح خود اخذ کند. طبق مادهی ۲۹ حمایت خانواداه دادگاه موظف است تکلیف امور مالی و غیر مالی که با زوجین مرتبط است را تعیین کند.
نکتهی مهم این است که در دوران عقد اجرتالمثل تعلق نمیگیرد و فقط مهریه و نفقه تعلق میگیرد. اما اگر نزدیکی بین زوجین صورت نگرفته باشد مهریه نیز نصف میشود.
اگر زوجه ازدواج قبلی نیز داشته باشد و یا در هر صورت دوشیزه یا باکره نباشد و اختلافی بین طرفین در حین نزدیکی صورت گیرد و زوج بگوید که نزدیکی بین او و زوجه واقع نشده است ولیکن زوجه بگوید که واقع شده است، در این خصوص قانون سکوت میکند و اما طبق فقه حرف زوجه با قسم مقدم بر حرف زوج است.
شما میتوانید برای اطلاع بیشتر در رابطه با مسائل خانواده و شرایط آن به مشاوره حقوقی خانواده مراجعه نمایید.
از شما دعوت میشود این مطالب را نیز مطالعه نمایید:
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.